h1

MVP-ul greselilor gramaticale. Povestea continua…

30/05/2013

La aproape trei ani distanta de la scrierea acestui articol, constat ca s-a “afirmat” in limba romana vorbita (dar si scrisa) o noua si foarte uzitata greseala gramaticala. Este vorba despre celebrul DECAT.

Cum am mai spus, nu sunt Pruteanu reincarnat si nici studii avansate de gramatica nu am… insa consider ca este musai sa lamurim o data pentru totdeauna aceasta problema. Nu imi dau seama de unde a plecat insa in ultimul timp, foarte multa lume din jurul meu o comite. Si mai ingrijorator este faptul ca aud acest “decat” folosit gresit din gura unor oameni la care as avea pretentii… macar prin prisma pozitiilor pe care le ocupa in societate.

 

Exemple de situatii in care ESTE CORECT sa folosim “decat”:

– Facem o comparatie (“Gigica este mai inteligent DECAT Fanica” sau o comparatie de exceptie “Puya mai mult vorbeste DECAT canta“);

– Vrem sa exprimam o comparatie de inegalitate (“Afara este mai frig DECAT am crezut privind pe fereastra”);

– Exceptia unei negatii (“N-au venit DECAT 3 persoane…“)

 

Exemple de situatii in care ESTE GRESIT sa folosim “decat”.

In general, cea mai des intalnita greseala este atunci cand se foloseste “decat” in loc de “numai” sau “doar”.

– “Au venit DECAT 3 persoane…” (sper ca observati lipsa negatiei… in acest caz, trebuie folosit “doar” sau “numai”)

– “Am fost la munte cu 10 persoane dar decat 3 s-au incumetat sa porneasca pe un traseu montan” (la fel, in loc de “decat” trebuie folosit “numai” sau “doar”)

“Decat ca esti prost” (fara nicio aluzie) 🙂 In cazul asta… “decat” nu mai poate fi inlocuit cu nimic DECAT  cu un subiect care evident, este prost :)) (asta este o gluma… tratati-o ca atare) 🙂

Da, e urata treaba asta cu “decat”. Pe langa ca suna ingrozitor, eu am dezvoltat o manie si imi vine sa corectez pe toata lumea care da de perete cu acest “decat”. Mai nasol este cand sesizez aceasta greseala la seful meu sau la CEO-ul companiei in sedinta saptamanala…

Leave a comment