h1

Suntem “nemti” sau “manelisti” ?

18/04/2013

Nu stiu daca devine o trasatura a natiei noastre sau este doar un fenomen izolat (tind sa cred ca prima varianta este cea mai apropiata de adevar) insa observ un lucru care ma indigneaza. Nu stiu cum sunt alte natii (ca nu i-am cunoscut pe toti) insa noi romanii suntem campioni la proba datului cu „bata-n balta”. De altfel, noi suntem oameni muncitori asa. Oameni talentati, inteligenti, descurcareti dar cum spuneam, dam cu mucii-n fasole cand ti-e lumea mai draga. Probabil ca trasatura asta ni se trage din istorie. Poate ca n-am fost obisnuiti sa avem succes, sa fim invingatori. Poate ca asta face diferenta intre a fi „neamt” si a fi „tigan”…

Si n-as vrea sa fie un subiect limitat la sport insa vom lua un exemplu de actualitate din acest domeniu care naste atatea pasiuni. Se stie ca tot romanu’ se pricepe la fotbal. Eu sunt stelist de mic, am mai spus-o. N-am incetat niciun moment sa urmaresc meciurile Stelei. Chiar si atunci cand ne zbateam la mijlocul clasamentului si ne „tavaleau” toti anonimii din liga intai, preferam sa sufar decat sa spun „nu ma mai intereseaza Steaua”. Sezonul asta, in schimb, n-ai cum sa nu admiri munca oamenilor astora. De la ultima rezerva si pana la capitanul echipei, au dat totul pentru Steaua, in fiecare secunda. Asta este, fara doar si poate, si meritul stafului. Si aici ma refer la Reghe (si secunzii lui), la preparatorul fizic, la MM sau chiar la Gigi care dupa multi ani pare c-a inteles ce inseamna de fapt acest fenomen si s-a potolit cu iesirile la adresa jucatorilor. Totul parea sa mearga bine la Steaua. Suporterii s-au intors langa echipa si au umplut National Arena ori de cate ori au avut ocazia, staful tehnic pare sa se inteleaga foarte bine cu conducerea, jucatorii (cu mici exceptii) isi vad de treaba lor si asta se vede atat pe teren cat si in rezultate.

In conditiile astea, mult asteptatul titlu cu numarul 24 este imposibil de ratat in momentul asta. Stiu, este meritul lor si trebuie sa-i apreciem pentru ce-au facut… in frunte cu Reghe. Multi au pus rezultatele Stelei pe seama educatiei fotbalistice pe care a avut-o Reghe. Multi au spus „da ma, e scolit in Germania… se vede”. Ce-i drept, omul asta va fi un mare antrenor. Pariez inca de pe acum ca va ajunge (alaturi de Dan Petrescu) printre cei mai mari antrenori pe care i-a avut Romania vreodata.

Dar aici intervine acea trasatura pe care am numit-o mai sus „mucii din fasole”. Un „neamt” adevarat nu amesteca viata profesionala cu „nepotismele”, mai ales cand ele sunt de o asemenea speta. Nu poti sa-ti iei finul manelist, sa-i pui trening cu Steaua pe el si sa zici: „el e parte din familia Stelei”. EI bine, EU sunt parte din familia Stelei si nu vreau ca acest „Piti Talent” sa stea la masa mea. Pute. Nu-mi plac manelistii din principiu si vreau sa se duca unde vrea el, dar nu la masa mea. Sa-i cante lu’ Reghe si lu’ Prodanca unde vor ei, dar nu langa banca de rezerve a Stelei si mai ales, nu in timpul meciurilor oficiale. Steaua nu-i petrecerea lor cu manelisti. Orice om de pe planeta asta este liber sa faca si sa asculte „ce vrea muschii lui” (daca tot vorbim despre manelisti). Dar in momentul in care porti pe gulerul sacoului un simbol al Romaniei, nu mai esti „orice om de pe planeta”. Esti antrenorul Stelei si nu-ti poti permite sa amesteci lucrurile. Pe langa faptul ca un manelist n-are ce cauta langa echipa, ganditi-va si la faptul ca Reghe si-a pus toti fanii in cap.

Evident ca provocat, bineinteles de presa, Gigi s-a infuriat si a rabufnit. Acum MM zice ca nici el nu-l suporta pe manelist. Prodanca ii bate obrazu’ lu Becali pe un ton foarte agresiv. Fanii continua sa-l arate pe Reghe cu degetul si totul pare sa explodeze din interior pe masura ce relatiile dintre ei se degradeaza. Niste profesionisti adevarati n-ar fi ajuns in situatia asta. Niste profesionisti adevarati si-ar pastra „nepotismele” in afara jobului si ar evita asemenea situatii. Cu fanii nu-i de gluma. Nimeni, niciodata n-a putut sa faca ceva la vreo echipa mare, fara suportul fanilor. Uitati-va la Timisioara, uitati-va la Craiova, Ploiesti sau Cluj. Uitati-va cum suporterii aia sustin conditionat echipele lor si GARANTAT vor reveni/ramane in prima divizie. In fotbal, numarul suporterilor este cel care face diferenta intre “echipa mare” si “echipa mica”…

Asadar, romane, invata din asta. Cand constati ca ai construit ceva prin multa munca, fii de zece ori mai atent ce masuri iei. E un proverb (pe care-l credeam mincinos) care spune: „este usor sa ajungi sus, greu este sa te mentii acolo”.

Leave a comment