h1

Povestiri din tara lu’ Papura marinaru’…

03/06/2013

 

Sa ne intelegem de la inceput, nu sunt un fan al lui Gigi Becali si daca cumva aceasta scriere ar conta (prin absurd), n-as incerca niciun moment sa fiu avocatul lui Gigi. Repet, nu-mi place personajul. Este un arogant, un grandoman si un antipatic in multe momente. Si totusi, daca maine m-as trezi presedintele Romaniei, l-as gratia pe Becali fara nicio ezitare… pentru simplu fapt ca motivele pentru care a fost “legat” sunt penibile, la fel ca in cazul Adrian Nastase. Este evident faptul ca atat Becali cat si Nastase au facut lucruri nasoale si au incalcat legea in zeci de randuri. Stim ce contracte a semnat Nastase, stim ce manareli a facut Becali ca sa ajunga unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. Intuitia si experienta imi spun ca nu poti ajunge foarte bogat daca nu faci magarii. Si totusi, daca ma uit putin peste dosarele imputate lui Gigi in aceste zile, ma bufneste rasul. Sa le luam pe rand:

– “Valiza”: in 2008 (daca nu ma insel), Becali s-a dus la Cluj cu o valiza plina cu bani. Destinatia banilor? Omu’ voia sa-i plateasca pe cei de la U Cluj sa-si apere corect sansele in urmatorul meci (nici nu mai stiu cu cine jucau si nici nu conteaza) si sa se asigure ca jucatorii de la U Cluj vor da totul pe teren. Atentie, la momentul respectiv, astfel de premieri nu erau interzise. Astazi, Gigi este judecat pentru “dare de mita”.

– “Sechestrarea”: In acest caz, Becali a fost condamnat anul trecut la 3 ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost gasit vinovat de sechestrare. Povestea insa este una cel putin la fel de penibila. Niste garoi nenorociti i-au furat masina. Spuneti-mi, cati dintre voi, daca ar fi avut posibilitatea, nu ar fi ales sa-si faca singuri dreptate? Adica acum pe bune, stim cu totii ce inseamna politia romana. Daca ti se fura ceva, pana te cheama de 17 ori sa dai declaratii peste declaratii la politie, pana fac dosarul, pana ancheteaza, trece un an si stai ca prostu’ cu buza umflata. Stim povestea… sa ne mai scuteasca. Plus ca Becali nu i-a prins cu scopul de a-i maltrata. Ba din contra, i-a bagat intr-un restaurant, le-a dat sa manance si sa bea, au negociat si si-a recuperat masina… Pentru ca mai apoi sa fie acuzat de sechestrare de persoane. Mie mi se pare cusuta cu ata alba. Acum pe bune, ce hot din Romania s-ar fi dus la Becali (din proprie initiativa) sa-i fure Maybach-ul?

– “Schimburi de terenuri”: Este cazul in urma caruia a fost si condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. Astfel, se anuleaza suspendarea primei pedepse si se executa pedeapsa mai mare(adica cea de 3 ani). Asta este un dosar mai vechi, pentru o fapt care cica s-a comis in 1996. Asta insemnand ca mai bine de 16 ani, nu s-a sesizat nimeni si acum, brusc asa, s-a trezit cineva ca Becali a comis o infractiune si trebuie bagat la inchisoare. N-am niciun fel de dubiu ca toata tarasenia asta a fost orchestrata politic.

O alta faza care mi-a dat de inteles ca la mijloc este ceva putred, este modul cum Becali a fost retinut in dimineata zilei de 20 mai, pe aeroportul Otopeni, in timp ce voia sa paraseasca tara. In primul rand, pe langa condamnarea cu suspendare pe care o avea, Becali NU AVEA interdictie de a parasi tara. Faptul ca i s-a emis “pe genunchi” un mandat de aducere INAINTE sa se judece in instanta dosarul schimbului de terenuri cu mapn-ul, imi da de inteles ca cineva stia verdictul inainte ca el sa fie dat de judecatori… nu vi se pare putin dubios?

Ma incumet sa fac si o previziune. Avocatii lui Becali nu vor sta cu mainile in san. Iar singura institutie unde se mai poate ataca dezizia este CEDO (Curtea Europeana a Drepturile Omului) de la Strasbourg. Nu stiu cat dureaza un astfel de proces la CEDO insa sunt convins ca Becali va fi eliberat inainte de termen. Ce-au facut romanii este o incalcare clara a drepturilor omului. Cu alte cuvine, Becali a fost privat de libertate inainte sa primeasca verdictul. Asta nu poate intra la “sechestrare de persoane”?

Estimez ca nu va face mai mult de un an jumate, adica jumatate din pedeapsa care i-a fost data.

Tot aici vom fi… si vom comenta… Pana atunci, daca intr-adevar institutiile statului incep sa dea semne c-ar exista (cum zic unii <prosti de behane> care se bucura ca in sfarsit nenorocitul de Becali a fost infundat), ma astept ca urmatorii care vor infunda puscariile sa fie Basescu, Blaga, Videanu, Udrea si toate capusele care au supt tara asta de toata seva ce mai ramasese de la alti “sugatori” din guvernul Nastase. Poate ca a venit momentul ca in loc de seva dulce, acesti ordinari sa mai suga si altceva…

Leave a comment