h1

Flacara – Cenaclul unei generatii

27/10/2010

Veti vedea ca nu este deloc intamplator faptul ca m-a apucat acum, tam-nesam, sa vorbesc despre Cenaclul Flacara.

Inca de la inceputuri, 1970, Cenaclul Flacara a fost condus de poetul Adrian Paunescu care conducea totodata mult cunoscuta revista “Flacara”. Putina lume stie ca Adrian Paun (numele lui adevarat) s-a nascut in Basarabia, in localitatea Copaceni din judetul Balti si ca tatal sau, membru al Partidului National Liberal a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pe motiv de “actiuni anti-comuniste” de catre regimul stalinist de dupa 1945. La fel, probabil in necunostinta de cauza, multi romani s-au inghesuit sa-l acuze pe Adrian Paunescu de “pupincurism” la adresa dictatorului Nicolae Ceausescu. Cati dintre voi stiati, de exemplu, ca in 1985 Adrian Paunescu a fost demis din functia de conducator al revistei Flacara tocmai pentru ca devenise foarte incomod (vezi poezia “Analfabetilor” scrisa in 1979 si publicata in ’80 in Revista Flacara).

Cenaclul Flacara, sub indrumarea poetului Adrian Paunescu a avut solisti precum Anda Calugareanu, Mircea Vintila, Nicu Alifantis, Tudor Gheorghe, Stefan Hrusca, Valeriu Sterian, Vasile Seicaru si tot asa. Asta pentru a ne imagina cu totii modul in care acest fenomen concentra si promova adevaratele valori ale societatii noastre din acea vreme.

Ma opresc aici cu istoria si profit de faptul ca marele poet Adrian Paunescu este inca printre noi si sunt mandru ca pot fi contemporan cu un om de o asemenea valoare. Ieri am aflat ca este internat in spital si are probleme foarte mari de sanatate. Cum in Romania a devenit foarte la moda sa apreciem oamenii de valoare abia dupa ce acestia trec in nefiinta, mi-am propus sa combat putin acest fenomen si sa va spun cat de mult il apreciez pe poetul Adrian Paunescu.

Nu-mi pasa orientarea lui politica. Este 100% problema lui. Spre deosebire de altii, dupa ’89, Adrian Paunescu a continuat sa-si exprime convingerile cu privire la socialism… motiv pentru care a intrat in Partidul Socialist al Muncii.

Advertisements

3 comments

  1. Frumoasă inițiativă … și foarte corectă 🙂


  2. Man, ca poet nu am nimic de zis. Îi admir şi îi iubesc multe poezii. Însă, în privinţa Cenaclului, dă-mi voie să am o altă părere. Am fost o singură dată la o asemenea manifestare şi mi-a fost de ajuns. Pt. că omul nostru se comporta ca cel mai autentic dictator. În timpul unui spectacol, Ceauşescu era mic copil pe lângă el. Asta nu înseamnă să nu-i doresc însănătoşire grabnică şi viaţă lungă.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: