h1

Mrejele Capitalei…

08/09/2009

Absolventii de facultate fac cale intoarsa spre orasele natale

“Contractia resimtita in ultima jumatate de an pe piata fortei de munca a vulnerabilizat in principal proaspetii absolventi de facultate, care intampina greutati in a-si gasi un loc de munca. Unii raman in orasele mari, inca in cautarea unei surse de venit, dar sustinuti de parinti. Restul de absolventi se intorc in orasul natal.”

Sursa: www.wall-street.ro

Asta este singurul motiv pentru care mi-as dori ca aceasta criza financiara sa nu se termine niciodata. Si asta nu pentru ca mi-ar fi frica de concurenta… ca nu-s d-asta fricos πŸ™‚ dar aglomeratia din trafic deja devine insuportabila. Si ce este mai interesant este ca toata vara, traficul din Bucuresti este ok… se poate circula. Insa imediat ce incepe anul scolar / universitar, traficul paralizeaza instant. Atunci ne dam seama cati studenti din provincie avem in Bucuresti. Bine, ei nu sunt de condamnat, Bucurestiul este un fel de Mecca al ortodoxiei din Romania :)), ei saracii vin sa-si faca o cariera aici unde gasesc mai usor un loc de munca. Facultatea este doar un pretext… ca facultati exista si in provincie.

Dragi parinti β€œde provincie”, nu va mai trimiteti copiii in Bucuresti cu speranta ca aici se face carte. E complet fals. Ei vor sa vina la Bucuresti la facultate pentru ca aici sunt cluburi, bautura, fete frumoase (tot din provincie), destrabalare… si sunt departe de voi. Carte se face la fel de multa ca-n Iasi, Brasov sau Constanta… Plus ca s-ar putea sa vi se intoarca copiii acasa complet schimbati. De cele mai multe ori, Bucurestiul strica oamenii… daca nu stiu cum sa-l perceapa…

Advertisements

8 comments

 1. Sustin un Bucuresti fara tarani


  • Eeee, esti si tu rau acum. De fapt, daca zici “taran” cu sensul de “om de la tara”… atunci e ok… dar nu stiu de ce dar am senzatia ca e un fel de jignire πŸ™‚


   • exact in sensul asta il zic ,de om de la tara.nah,deja nu mai sint locuri in Bucuresti.


  • Ca ma-ta si tac-tu n-or fi fost tarani la origine.


   • macar apreciez c-ai scris corect :)) nu m-as fi asteptat :))

    Da, si eu tot de la tara sunt… dar nu asocia termenul de “taran” asa, intre ghilimele cu termenul de “om de la tara”… e mare diferenta πŸ˜‰

    aprops, ai mei s-au mutat de curand la tara… deci sunt “oameni de la tara” πŸ™‚


   • Nu.Mama si tata sau nascut in Bucuresti πŸ˜‰ spre deosebire de ma ta si de tac tu πŸ˜‰ :))


 2. Maica-mea s-a nascut la New York si taica-meu la Pitesti πŸ˜€


 3. Asta nu se intampal neaparat ca e criza.
  Se intampla mult si inainte de criza.
  E pur si simplu dorinta de evadare a unora de parinti de acasa. Se gandesc ca o sa reuseasca… dar cum, nu se gandesc…

  Chiar si daca nu e criza, un absolvent proaspat de facultate sa zicem ca e bun, ca nu stiu ce, etc. sa presupunem ca intra undeva cu 1500-2000 lei. Sa zicem 2000.
  Dar a terminat facultatea, nu mai sta la camin. Sa zicem ca sta cu iubita/prietenul intr-o garsoniera. Una asa, mai ieftina. Sa zicem ca 100 de euro merg la chirie. Raman 1600.
  Intretinere, vreo 50 de lui. Vara. Cablua/Internet luat la pachet comun. De fapt hai sa zicem numai internet. 40 de lei. 20 jumatatea lui, ca imparte. Gazul 5 lei ca nu gateste mult si n-are centrala. Lumina vreo alte 50 de lei. Telefonul, sa zicem ca e chibzuit alti 50 de lei. Dupa plata facturilor ramane cu vreo 1400 daca e econom.
  Mancarea… daca sta cu mancare mai de saracie, dar totusi sa manance ceva, tot face cheltuieli de 100 de lei pe saptamana. 1000 de lei. (asta daca ii excludem pe aia care mananca la fast-food zilnic cu colegii de serviciu, 20 * 20 => 400 de lei dusi lejer).
  II raman amicului/amicei noastre, cu toata ruperea de gura si scarificiul vreo 1000 de milioane de iesit in oras, haine etc.

  Care e partea trista? Nu multi castiga 2000 la primul salar (multi glumesc ca dupa primul salariu tot parintii le-au platiti facturile). Unii incep de la 800-1000.
  Nu toti gasesc chirie cu 100 de euro. Ajung sa dea 150 pentru o garsoniera. Daca o prind. 200-250 daca stau in apartament cu altcineva sa aiba camera libera. Platesc mult mai mult de 200 lei la facturi (unora le vine telefonul atat). Extrem de putini ar sta cu mancare de 100 de lei pe luna.

  Pe hartie suna bine si daca nu e criza. In realitate, e mult mai greu si fara criza.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: